среда, 6. август 2014.

Nesvrstani!



Hladni rat ne jenjava. Kao u „stara dobra vremena“ otrovne strele se odapinju sa Zapada na Istok i obrnuto. Jedino se malo promenio odnos snaga pa sada mnogo zemalja koje su nekada bili istočni blok, zbog finansijskih i ekonomskih interesa, iz sve snage podržavaju Zapad. Kada kažem Zapad tu glavnu reč i dalje vode Amerikanci. Pokušavaju Nemci, Francuzi i Britanci da se nametnu ali za sada su još uvek samo šegrti. Zna se ko je majstor za  vođenje kako hladnih tako i toplih ratova širom planete. Najviše mi se sviđa što sve ratove koje su vodile SAD a bilo ih je mnogo, naročito u poslednje vreme, sprovode u humanitrarne svrhe. Ili je u pitanju zaštita civila, ili rušenje diktatora, ali borba protiv oružja za masovno uništenje...Svejedno je, važno je da vojna industrija u SAD radi punom parom. Da ne bude zabune. Nisu ni Rusi mnogo bolji. Pokače se sa Gruzijom uzmu im deo teritorije. Pokače se sa Ukrajinom, evo još malo teritorije za Ruse.

Prema poslednjim informacijama koje stižu iz Amerike, rat se preselio na fudbalski teren, bolje reći u svečane lože koje sa nalaze u najlepšim delovima stadiona, sa dobrim pogledom i ugodnom zakuskom. Naime, uticajni senatori u SAD su apelovali na FIFA da oduzme organizaciju Svetskog prvenstva koje se 2018. godine igra u Rusiji. Kažu senatori da bi bilo jako lepo da ih podrže i drugari  iz Evrope. Isti oni koji su uglavnom na svoju štetu, pod pritiskom Amerike uveli sankcije Rusiji. Razlog za oduzimanje Mondijala je ratni sukob u Ukrajini uz obaranje malezijskog aviona. Amerikanci tvrde da raspolažu sa dokazima i snimcima da su za stravičnu nesreću krivi Rusi. E sada ne mogu baš da se slože da li su ga Rusi oborili, ili su Rusi naoružali proruske borce u Ukrajini. U svakom slučaju dileme nema.
Kriva je Rusija. Bolje reći Vladimir Putin. Kakav atak na inteligenciju. Pa i dečici u vrtićima je jasno da bi Amerikanci, da stvarno poseduju dokaze da su Rusi krivi to objavili na sva zvona. Usput čudi me da prethodno spomenuti senatori nisu predložili i da se Brazilu oduzme organizaciji Olimpijskih igara 2016. godine. Zašto? Pa Rusija, Kina, Brazil, Južna Afrika i Indija su formirali savez pod nazivom BRIKS. Sve ih treba kazniti na ovaj ili onaj način. A posle toga, da vidimo. Možda bi recimo korektno bilo da se organizacija Mondijala dodeli Izraelu, da se ljudi malo opuste posle sukoba sa Hamasom u pojasu Gaze, gde je ubijeno oko 2 hiljade ljudi, a niko ne reaguje. Odnosno  ako i reaguje, to su reakcije u rukavicama. Tipa vratite se molim Vas za pregovarački sto. U dijalogu je spas...

Tačnije rečeno sve se promenilo na međunarodnom planu. Tokom Prvog i Drugog svetskog rata nekako se znalo ko vam je prijatelj a ko neprijatelj. Sada je to daleka prošlost. Primera ima koliko hoćete. Japanci i Amerikanci su postali kao „nokat i meso“ a svi se sećamo Hirošime, Nagasakija... Rusi i Nemci se slažu i druže odlično. S vremena na vreme naprave neki gaf, kroz medije se provuče vest o raskidu nekog ugovora ili uvođenju oštrijih sankcija, a svi znamo da je to samo na papiru.

Gde smo mi pogrešili? Što reče predsednik Srbije Tomislav Nikolić tokom obeležavanja 100 godina od Prvog svetskog rata, možda nas je koštala odlučnost da budemo na pravednoj strani. Tako je bilo tokom Prvog, tako je bilo tokom Drugog svetskog rata. Posle svih stradanja smo odlučili da ostanemo nesvrstani. Tako je i dan danas. Ali nam jednostavno ne daju da to i ostanemo. Ako hoćemo u EU moramo uz sijaset uslova da se okrenemo protiv Rusije, verovatno i da se odreknemo Kosova. Ako želimo da ostvarimo naše ekonomske interese u saradnji sa Rusijom  (Južni tok i izvoz proizvoda na tržište Rusije) ne smemo da uradimo ono što traže EU i Amerika. Pa ti budi pametan šta da radiš. Čisto sumnjam, da će Rusi i Ameri da progutaju priču da ih mi volimo kao dva oka u glavi i da jednostavno ne možemo da napravimo razliku koje nam je oko milije.


Ja odlučih da poslušam savet drugara i da se manem politike i teških tema, ali nije to lako u današnjem svetu. Za Mišel Rovinski iz Tampe na Floridi sigurno niste čuli nikada u životu. E ova devojka apeluje na sve pripadnice lepšeg pola da se manu praćenja mondih trendova, da prestanu da prate šta rade poznate ličnosti, nego da porade malo na sopstvenoj zaštiti. Kako? Pa kupite mnogo oružja, raznih tipova. Što vatrenog, što hladnog. 
 
Kaže Rovinski da takav vid zabave baš opušta i smiruje. Brate mili, samo da joj ne pukne film ili eventualno ne uđe u neki PMS, ovako naoružana do zuba.


Ako Vam se ne sviđa savet Mišel iz Tampe a želite da se opustite ugledajte sa na Marka Đurovića iz Podgorice. On je na međunarodnom takmičenju (učestvovali Srbi, Hrvati, Crnogorci, Makedonci) osvojio prvo mesto i 300 evra. Takmičenje u ležanju u hladu, na dušecima (svi vicevi o Crnogoricima govore da su lenji) održano je u etno selu nedaleko od Nikšića. Đurović je ležao 37 časova. Kaže da je trenutno nezaposlen, ali činjenica da je mogao da leži toliko, pokazuje da je uporan i da to može da mu bude adut u traženju posla. Usput je pokazao i da zna šta je timski duh, s obzirom da je nagradu podelio sa drugoplasiranim i trećeplasiranim na ovom takmičenju.

Ne odgovara ni ovo. Ništa, knjigu u ruke. Ako imate dilemu šta bi bilo lepo da pročitate pokušajte sa „poznatom književnicom“ Nives Celzijus iz Hrvatske. Baš je nedavno objavila drugi nastavak knjige „Gola istina 2“. Koliko sam primetio u pitanju je autobiografsko delo, kao i „Gola istina 1“ za koju je Nives 2008. godine dobila nagradu – Kiklop. Nagrada za najprodavaniju knjigu te godine u kategoriji „hit godine“. Doduše morala je da se sudi i dokazuje da je njena knjiga bila sa najvećim tiražom, ali se na kraju ipak dokopala statuice i diplome.

S obzirom da je u utorak bio svetski dan donjeg veša, ja sam se opredilo da gledam reklamu i biram koji je najbolji (vidi link), dok ne počne utakmica između Partizana i Ludogoreca, koja bi našem fudbalu mogla da donese sigurno mesto u grupnoj fazi Lige Evrope.







Нема коментара:

Постави коментар